Economia
Recursos per treballar a classe
Tema 2:
1- "La Guerra Fría en 7 minutos". Mira el vídeo i contesta les preguntes. Recorda fer-hi abans "Log in" perquè hi quedin gravades.
Tema 3:
Gràfics interactius d'oferta i demanda per observar-hi canvis a l'equilibri
Tots els temes a partir del 3:
Tema 4
1- Retall: "El preu de l'oli d'oliva es dispara i continuarà pujant"
Llegeix i contesta: què ha passat amb la collita de l'oli d'oliva aquests dos últims anys, segons l'article? Com es representaria gràficament aquest canvi al mercat d'oli? Quina conseqüència té aquest moviment sobre el preu que paga el consumidor final? Quin possible problema afegit es reflecteix a l'article, si els consumidors canvien d'hàbits? Com es reflectiria això a la gràfica que has fet del mercat d'oli?
2- Apunts i exercici: teoria de jocs Apunts Exercici
3- Cómic "El mercado y nosotros", de Jose Luis Sampedro
4- Retall sobre el trencament del monopoli de Renfe. LLegeix l'article i contesta: Creus que Renfe és un monopoli natural? Creus que això té a veure amb el fet que fins ara hagi estat de fet un monopoli? Per què el vol trencar el Govern, doncs? Què creus que s'hi guanyarà, amb aquesta mesura? Explica a quines línies afectarà la decisió i a quines no, segns l'article, i per què.
5- Retall: "La Rioja dicta la primera sentencia contra el «cártel de camiones»"
Explica el contingut de la sentència que descriu l'article. Per què diu que certes empreses han funcionat com un càrtel? En què consisteix la sanció? Quin mercat hauries dit tu que és el de camions, abans de llegir l'article?
6- Exercici a treballar al punt de la competència monopolística:
LA PUBLICITAT I LA DIFERENCIACIÓ. LA DEMANDA DIFERENCIADA EN LA COMPETÈNCIA MONOPOLÍSTICA
Selecciona un anunci que hagis vist a la tele. Explica'l i copia l'eslògan. I reflexiona:
a) Quina necessitat creus que resol el bé o servei en qüestió?
b) Com intenta l'anunci diferenciar aquest bé o servei de la resta de substituts (mitjançant quina estratègia, quines paraules, imatges, combinació d'ambdues...)
c) Pensa en els consumidors que acabin comprant el producte que sí pensin que es tracta d'un realment diferent. Creus que opinen que satisfa millor la necessitat que has esmentat en a) o creus que a més pensen que els satisfa d'altres, més abstractes? Si respons que sí, explica quin tipus de necessitats serien aquestes.
Tema 6
1- Cómic "El mercado y nosotros", de Jose Luis Sampedro
Tema 7
1-The Economist: "Omisiones en la medición del PIB"
2-Retall: "La economia mundial entra en doble shock por el coronavirus".
Llegeix l'article i reflexiona:
a- Al llarg de tot l'article,aquest reflexiona sobre el fet que el començament de la crisi econòmica que va iniciar el coronavirus era un "shock d'oferta". Per què, segons el que explica? Intenta descriure el problema amb les teves paraules.
b- Què comportaria aquest shock sobre l'equilibri macroeconòmic del món? (Imagina unes oferta agregada i demanda agregada mundials). Representa gràficament el que hi té lloc.
c- Explica què vol dir cada opció deles que descriu l'article com a escenaris possibles de recuperació del shock d'oferta: la "V", "U", "L".
d- L'article descriu com el pitjor pot passar si el shock passa de ser d'oferta a ser de demanda. Per què,segons l'article?
e- Què opines tu que eés pitjor,un shock d'oferta o de demanda? Reflexiona tot el que puguis. Representa gràficament ambdues situacions a un equilibri macroeconòmic.
f- Representa un altre equilibri i hi indica gràficament els dos shocks alhora, el d'oferta i el de demanda, ja que és la situació que l'article descriu com la que finalment s'acaba donant. Què passa amb producció,i preus? Afecten en el mateix sentit els dos "shocks"? Explica-ho amb les teves paraules.
3- "Xuleta" per fer els exercicis d'equilibri macroeconòmic:
Un tribunal obliga a Lidl a retirar su robot de cocina por violar la patente de Thermomix
Tema 8
1- Exercici classificar despeses (punt 2 tema):
Classifica les despeses següents segons els diferents tipus vistos (corrents/ d'inversió/ transferències/ subvencions):
- El sou dels bombers
- Despesa en autopistes
- Pagaments as aturats
- Pagaments en concepte d’ajut a un sector en crisi
- Compra de cotxes nous per a la policia local
- Finançament de la compra d’un magatzem per a una empresa automobilística, perquè engegui la producció d’un cotxe nou.
- Pagament de les pensions de jubilació
- Despeses en material sanitari als hospitals públics
- Contractació de professorat interí per als instituts d'ensenyament secundari
- Salari d’un empleat de TV3
2- Exercici política fiscal (punt 3 del tema)
Imagina que el teu país viu una situació de crisi: els preus no pugen gaire, però la producció està estancada i la taxa d’atur és alta.
Contesta:
- Quina política fiscal s’haurà de fer: expansiva o contractiva? Amb quin objectiu?
- Quines dues variables pots alterar directament, com a Estat, per aconseguir el teu objectiu?
- Si alteressis els impostos, per què es desplaçarà, la demanda agregada?
- Cita un resultat no desitjat d’aquesta política
- Representa gràficament la política que has dut a terme
a) Resumeix amb les teves paraules el contingut de la notícia (què ha passat amb el deute públic espanyol, quan, i per què)
b) Explica què és el deute públic, per a què el fa servir l'Estat i a qui li ven. Què fa que es compri aquest deute?
c) L'article diu que el BCE preveu pujades als tipus d'interès que haurà d'oferir Espanya pel seu deute. Per què creus que l'haurà d'apujar? Per què és un problema, això?
d) Quant diu l'article que paga Espanya AL DIA en concepte d'interessos del deute? Què diu la notícia sobre les possibles conseqüències que tindrà això sobre despeses com ara la sanitat o l'ensenyament? Què n'opines, tu?3- Retall: Llegeix la notícia següent sobe el deute públic espanyol (aquí) , i contesta:
a) Resumeix amb les teves paraules el contingut de la notícia (què ha passat amb el deute públic espanyol, quan, i per què)
b) Explica què és el deute públic, per a què el fa servir l'Estat i a qui li ven. Què fa que es compri aquest deute?
c) L'article diu que el BCE preveu pujades als tipus d'interès que haurà d'oferir Espanya pel seu deute. Per què creus que l'haurà d'apujar? Per què és un problema, això?
d) Quant diu l'article que paga Espanya AL DIA en concepte d'interessos del deute? Què diu la notícia sobre les possibles conseqüències que tindrà això sobre despeses com ara la sanitat o l'ensenyament? Què n'opines, tu?
4- Exercici final
- Anem a jugar a ser ministres. Per començar, busca les dades següents sobre l’economia espanyola, i exposa-les a una o dues taules:
Taxa d’atur dels 3 últims anys
PIB dels 3 últims anys
Fes dues gràfiques amb aquestes dades, i cita la font de la que hagis tret la informació (les gràfiques ha de ser teves).
- Ara, tenint en compte la informació que has recopilat a l’exercici anterior, contesta:
- En quin moment el cicle diries que es trobava l’economia espanyola a fianls del'any passat, de creixement o de decreixement?
- Quin tipus de política fiscal diries que feia falta llavors, expansiva o contractiva?
- Quines mesures prendries tu, de les vistes dins l’apartat “Política fiscal discrecional”? Inventa’t tres que vulguis, però que siguin coherents amb el tipus de política que has dit que cal, expansiva o restrictiva.
- Trobes que hi hauria cap estabilitzador automàtic que t’ajudés? Al llibre tens més exemples d’estabilitzadors que els que hem citat a classe, pots insìrar-te allà. Cita’n un parell.
Tema 10
1-Retalls:
" El gobierno alemán quiere vender reservas de oro para financiar I+D"
" Francia intenta vender sus reservas de oro para reducir su déficit"
LLegeix les dues notícies i contesta:
- Què es proposaven, segons el cas, els governs francès i alemany? Amb quins objectius?
- Després de llegir els articles, què has deduït sbre la capacitat dels bancs centrals per decidir sobre el seu or, a la Unió Europea?
- Descriu l'acord adoptat el 1999 pels bancs centrals nacionals i el BCE que explica el primer article. Creus que tots dos Estats van poder accedir finalment a tot l'or que volien?
2-Video: "El BCE y la inflación"
3-Exercici de càlcul de l'IPC
"3- Xuleta" per fer exercicis de política monetària

Economia per a estudiants de batxillerat de l'IES Europa, i per a tots por Blanca Gómez López se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-CompartirIgual 3.0 Unported.